·  TEL. 932 251 324 · EMAIL info@voramar.cat
 · 

Notícies

ONA LA CURIOSONA, UN LLIBRE DE PREGUNTES.

21-06-2019
PROJECTE D'EMPRENEDORIA A 5č

Ona la Curiosona és un llibre on la seva protagonista es fa preguntes sobre diferents aspectes quotidians i algunes propostes que s'han dut a terme i responent a aquestes qüestions. Aquesta publicació d'Alfons Cornella, d'Institute of Next, vol provocar la curiositat i ja està traduït a més d'una vintena d'idiomes http://www.whatifona.com/ 

L'Alfons Cornella ha comentat el següent respecte el nostre projecte:

"El vostre projecte és un molt bon exemple del què ens toca fer en el proper futur: estimular nenes i nens a fer-se preguntes sobre el seu voltant, per resoldre problemes, millorar les solucions, contribuir a què tot vagi millor i la gent sigui més feliç. Actuar! Fer! Amb el projecte Ona busquem que just el què s'ha fet al Voramar de manera pionera es faci a molts altres llocs del món. Perquè la curiositat no coneix fronteres. Les properes generacions han de fer-se molt bones preguntes, i han d'arremangar-se per resoldre-les. Junts."

El procés

Després de reflexionar sobre diferents temes durant tot el curs:  en debats sobre l'actualitat, coneixent la Greta Thunberg,  a través de la poesia, analitzant el paper de la dona a l'art, ... els nens i les nenes de 5è hem passat a l'acció.

Vam recollir algunes inquietuds dels nois i noies de les dues classe, veiem que majoritàriament els preocupava molt el canvi climàtic. Els vam presentar el llibre, els vam proposar triar d'entre algunes de les preguntes mediambientals que es fa la protagonista, van buscar les solucions que es proposaven i les van analitzar. Seguidament els vam animar a prendre exemple de l'Ona, els vam demanar que pensessin quins temes els preocupaven i que proposessin accions per millorar-los.

Fruit d'aquest treball van arribar a l'acord de fer una botiga on vendrien objectes fets amb materials reutilitzats per contribuir a la reducció de residus. El que guanyessin ho donarien a ONGs que tractessin els problemes que els preocupaven a cada grup (el maltractament animal, el  patiment de les persones i la millora de la salut del planeta).

Cada classe es va organitzar de manera independent. Una classe va pensar fer arracades, posa-llapis, polseres, clauers, anells i imants i es van organitzar per taules fent moltes unitats de cada. A l'altra classe, en petits grups i individualment, van buscar idees per internet i van fer gran varietat d'objectes i poques unitats de cadascun, només un alumne va proposar a la seva taula fer un model de polseres i fer-ne moltes.

Van fer una previsió del que vendrien i els diners que es podrien aconseguir. Posteriorment ens vam reunir i vam posar en comú les previsions. Vam valorar les propostes i van veure que repetint moltes vegades un mateix objecte podien aconseguir més diners per les ONGs.

Un dia totes dues classes vam estar ajudant a fer objectes ¡ i vam estar venent durant les Jornades esportives i culturals.

En acabar les vendes hem analitzat les dades de venda dels diferents dies fent gràfics i ens hem adonat que la nostra previsió ha estat molt propera als resultats obtinguts

Gràcies a aquest treball i la generositats de tots, hem repartit els 430€ entre 4 ONGs  que tenen algun vincle amb les famílies d'alguns nens i nenes de les classes, una mediambiental (Greenpeace), una protectora d'animals (El Cisne Negro), una que ajuda a les persones sense sostre de la nostra ciutat (Arrels) i una altra que ajuda a persones d'altres països del món (Intermón Oxfam)

Podeu veure algunes fotografies del procés d'aquest projecte que ens ha permès treballar valors, matemàtiques, tecnologia, creativitat, plàstica i llengua

Us agraïm a tots la vostra implicació!!!


Xarxes socials: